Ομολογία αποτυχίας από το ΔΝΤ - Τώρα ζητάει στοχευμένες απολύσεις και παράταση της εισφοράς
Η έκθεση του ΔΝΤ μοιάζει με χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου. Το ίδιο και οι δηλώσεις που κάνει ο επικεφαλής της Τρόικας και εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πωλ Τόμσεν.
O κ. Τόμσεν χαρακτήρισε μη βιώσιμο το ελληνικό χρέος αλλά...
Είπε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι επαρκώς χρηματοδοτημένο μέχρι το 2014, καθώς και ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αποφανθεί κανείς αν θα χρειαστεί χρηματοδότηση από τις αρχές του 2015 ή νωρίτερα.
Ωστόσο, η Ελλάδα κατά τον ίδιο, ενδεχομένως να αντιμετωπίσει ένα χρηματοδοτικό κενό την περίοδο 2015-2016, 5,5-9,5 δισ. ευρώ.
Η έκθεση
Εχει επι της ουσίας μόνο διαπιστώσεις, πολιτικές αναλύσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα και επιμένει για μέτρα τα οποία όχι μόνο θα βυθίσουν ακόμα περισσότερο την χώρα στην ύφεση, αλλά θα εξαντλήσουν τους κατοίκους της!
Λένε ότι η επιθεώρηση του προγράμματος καθυστέρησε λόγω της διπλής εκλογικής διαδικασίας, επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος γιατί δεν υποστήριζε το πρόγραμμα.
Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις κατά το ΔΝΤ δεν προχώρησαν όχι μόνο λόγω των δυο εκλογών αλλά και γιατί υπήρχαν κοινωνικές εντάσεις.
Κάνουν και άλλες διαπιστώσεις όπως ότι η ύφεση έχει βγει εκτός ορίων αλλά και ότι οι μειώσεις μισθών έγιναν με πολύ ταχύτερο ρυθμό του προσδοκωμένου.
Επίσης διαπιστώνουν ότι παρότι οι ονομαστικοί μισθοί μειώθηκαν κατά μέσο όρο 7,5% στο δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές δεν έπεσαν το ίδιο γρήγορα.
Ζητούν και άλλες απολύσεις
Η έκθεση του ΔΝΤ ζητά καθαρά στοχευμένες απολύσεις και θεωρεί δεδομένη τη συμφωνία των ελληνικών αρχών.
«Οι αρχές δεν έχουν ακόμη καταλήξει στα σχέδια για τη μείωση προσωπικού. Δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν 27.000 προσωπικό στο νέο σύστημα της κινητικότητας, ένα διάδοχο σχήμα της ουσιαστικά ουδέποτε εφαρμοσθείσης εργασιακής εφεδρείας. Ξεκίνησαν την κινητικότητα μεταφέροντας εκεί 2.000 προσωπικό ως προαπαιτούμενη δράση (που ωστόσο απέχει πολύ από τις 15.000 που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί σε εργασιακή εφεδρεία ως τα τέλη του 2012). Απαιτούνται τώρα σχέδια για απολύσεις. (Το πλαίσιο αναμένεται να ακολουθήσει το μοντέλο της εργασιακής εφεδρείας, όπου η μειωμένη μισθοδοσία για περίοδο ενός έτους πριν από την απόλυση, προσμετράται ως αποζημίωση).
Οι στοχευμένες απολύσεις είναι σημαντικές ώστε να κατανοήσουν οι αρχές τους στόχους εξοικονόμησης λειτουργικών εξόδων και θα βοηθήσουν στο να διασφαλιστεί ένα σωστό μείγμνα ικανοτήτων στο μελλοντικό εργατικό δυναμικό του δημοσίου τομέα. (Από μόνες τους οι αποχωρήσεις δεν παρέχουν τέτοιες εγγυήσεις).
Οι αρχές συμφώνησαν να θέσουν τους στόχους έως την επόμενη επιθεώρηση, από την ώρα που θα γίνουν γνωστά τα οργανογράμματα (σσ:αναδιάρθρωσης προσωπικού. (Αυτά είναι αντικείμενο επεξεργασίας σε συνεργασία με την Task Force)
Κερασάκι στην τούρτα η μονιμοποίηση της εισφοράς αλληλεγγύης και οι νέες περικοπές κοινωνικών επιδομάτων
Για να κλείσει η τρύπα των 4 δισ που εκτιμούν ότι θα υπάρξει βρίσκουν την πολύ έυκολη λύση που είναι:
- Παράταση μέτρων εισοδηματικού χαρακτήρα (π.χ. με την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης στον Φόρο Εισοδήματος).
- Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στο σύστημα των κοινωνικών επιδομάτων - δηλαδή περικοπές τους.
newsit.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου