Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Τρόμος πίσω από τον θρήνο των βορειοκορεατών

Τρόμος πίσω από τον θρήνο των βορειοκορεατών Πως δικαιολογούνται λοιπόν αυτές οι υστερικές αντιδράσεις;
Πλύση εγκεφάλου και εκφοβισμός

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν ξένα μέσα και γνωστοί ηθοποιοί όπως η Μία Φάροου, τον υστερικό «θρήνο» των βορειοκορεατών για τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ, η σορός του οποίου εκτίθεται σήμερα σε λαϊκό προσκύνημα. Πολύς λόγος γίνεται για «πλύση εγκεφάλου» αλλά και για τον φόβο διώξεων από το ////
καθεστώς σε περίπτωση που δεν επιδειχθεί η απαιτούμενη συγκίνηση.
Με ποτάμια δακρύων και αντιδράσεις που συχνά αγγίζουν την υστερία, συνεχίζουν να…θρηνούν οι βορειοκορεάτες για τον «αγαπητό ηγέτη» ο οποίος είχε χαρακτηριστεί μεταξύ άλλων και παράφρονας.

Οι εικόνες που μεταδίδουν τα πρακτορεία εντυπωσιάζουν, αφού έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την «κληρονομιά» της οικονομικής δυσπραγίας, του λιμού και των στρατοπέδων συγκέντρωσης που αφήνει πίσω του ο δικτάτορας, ο οποίος απεβίωσε το Σάββατο, σε ηλικία 69 ετών.
Στελέχη του καθεστώτος φαίνονται στην κρατική τηλεόραση να χτυπούν με απόγνωση τα τραπέζια που βρίσκονται μπροστά τους και να ξεσπούν σε λυγμούς. «Δεν το πιστεύω…Πως μπορεί να έφυγε έτσι; Τι υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε;» λέει ένας εξ αυτών, ο Κανγκ Τάε Χο.
Το κορεατικό πρακτορείο KCNA μετέδωσε ότι εκατομμύρια βορειοκορεάτες αισθάνονται «απίστευτη θλίψη» και έχουν «σπασμούς από τον πόνο και την απελπισία».
Άνθρωποι θρηνούν, κλαίνε γοερά, γονατίζουν θλιμμένοι και παραληρούν για τον «αγαπητό ηγέτη» που ναι μεν αφήνει πίσω του μια διαλυμένη χώρα, αλλά χάρη στη σιδηρά πυγμή και την προπαγάνδα είχε κατορθώσει να αναδειχθεί σε «υπεράνθρωπο».
Τρόμος πίσω από τον θρήνο των βορειοκορεατών
Ο βορειοκορεάτης επικρίθηκε σφόδρα εν ζωή, χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων «παράφρων» και εξακολουθεί να δέχεται πυρά μετά θάνατον από οργανώσεις που τον κατηγορούν ότι «ήθελε να αφήσει τον λαό του να πεθάνει από την πείνα».

Πλύση εγκεφάλου και εκφοβισμός

Πως δικαιολογούνται λοιπόν αυτές οι υστερικές αντιδράσεις;
Όπως επισημαίνει η ιστοσελίδα international business time, κάποιος που έχει παρατηρήσει στο παρελθόν την συμπεριφορά των βορειοκορεατών και τα όσα μεταδίδουν τα κρατικά μέσα έχει κάθε δικαίωμα να αμφιβάλλει για αυτή την «αυθόρμητη» επίδειξη θλίψης και να την θεωρεί περισσότερο αποτέλεσμα πλύσης εγκεφάλου ή ακόμη και εκφοβισμού.

Στο θέμα της λατρείας του Κιμ Γιονγκ Ιλ ως «βασιλέα με θεϊκή υπόσταση» αναφέρεται και η δημοσιογράφος Λίζα Λινγκ του National Geographic, από τους λίγους δυτικούς που κατόρθωσαν να κάνουν ρεπορτάζ στην Βόρειο Κορέα το 2009.

Η Λινγκ επισημαίνει πως ο λαός διδάχθηκε την τυφλή υπακοή στον «αγαπητό ηγέτη» και πως τα- υπό κρατικό έλεγχο- μίντια, τον εκθείαζαν σε τέτοιο βαθμό ώστε «κυβέρνηση και ειδήσεις ήταν το ένα και το αυτό».
Όπως τονίζει ωστόσο η ιστοσελίδα, μπορεί να υπάρχει και μια πολύ πιο ωμή εξήγηση για τον «αυθόρμητο» θρήνο: το ενδεχόμενο οι βορειοκορεάτες να υποκρίνονται, προκειμένου να σιγουρευτούν ότι δεν θα διωχθούν, δεν θα βασανιστούν ή δεν θα «εξαφανιστούν» με εντολές της νέας κυβέρνησης, της οποίας θα ηγείται ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο νεαρός Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Λαμβάνοντας υπόψη την οργάνωση και την ένταση των βίντεο αλλά και την βάναυση φύση της κυβέρνησης της Βορείου Κορέας, είναι φυσικό να αναρωτιέται κανείς πόσο ειλικρινής είναι ο θρήνος…Τους εξαναγκάζουν; Είναι στημένα τα βίντεο;», γράφει στην ιστοσελίδα The Blaze, ο δημοσιογράφος Μπίλι Χάλοουγελ.

Ακόμη και γνωστοί για την ακτιβιστική τους δράση ηθοποιοί, όπως η Μία Φάροου, κάνουν καυστικά σχόλια σε σάιτ κοινωνικής δικτύωσης. «Βόρειος Κορέα: άνθρωποι κλαίνε με αναφιλητά, θρηνούν… ως ηθοποιός μπορώ να πω ότι δεν θα προσλαμβάνονταν ποτέ» έγραψε με αποστροφή η 66χρονη ηθοποιός στο twitter.
 
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου