Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Πουτζδεμόν: Έδωσε… στίγμα μέσω δικηγόρου – «Ναι, είναι στο Βέλγιο»





Επιβεβαίωσε μέσω δικηγόρου ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν.
Ο Βέλγος δικηγόρος Πολ Μπεκαέρ επιβεβαίωσε απόψε ότι ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν βρίσκεται στο Βέλγιο και ότι ο ίδιος ανέλαβε να τον εκπροσωπήσει. Στην τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters δεν διευκρίνισε ωστόσο αν εργάζεται ώστε να υποβάλει αίτημα χορήγησης ασύλου στον Πουτζντεμόν.





«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν με όρισε νομικό εκπρόσωπό του, καθώς επί του παρόντος βρίσκεται στο Βέλγιο», είπε ο Μπεκαέρ, ο οποίος εδρεύει στην πόλη Τιλτ.

«Είμαι ο δικηγόρος του για την περίπτωση που θα με χρειαστεί. Προς το παρόν δεν υπάρχουν συγκεκριμένες υποθέσεις που να προετοιμάζω για αυτόν», πρόσθεσε.

Πουτζδεμόν… αγνοείται

Σύγχυση επικρατούσε νωρίτερα στο Βέλγιο αναφορικά με την άφιξη του Κάρλες Πουτζδεμόν στις Βρυξέλλες. Ο καθαιρεθείς πρόεδρος της Καταλονίας φέρεται να ταξίδεψε με αυτοκίνητο ως την Μασσαλία και στη συνέχεια αεροπορικώς στις Βρυξέλλες, χωρίς ωστόσο ουδείς να τον έχει ως τώρα συναντήσει δημοσίως.

Το εθνικιστικό κόμμα της Φλανδρας N VA, το οποίο βελγικά μέσα ενημέρωσης το εμφάνιζαν να έχει καλέσει τον Κάρλες Πουτζδεμόν, προέβη σε διάψευση. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Βελγίου που βρίσκεται στην αντιπολίτευση κάλεσε τον πρωθυπουργό της χώρας Σαρλ Μισέλ να δώσει διευκρινίσεις, χωρίς προς το παρόν αυτό να συμβεί. Ο Κάρλες Πουτζδεμόν φέρεται να συνοδεύεται από πέντε ‘’υπουργούς» της έκπτωσης κυβέρνησης της Καταλονίας ενώ εντείνονται οι φήμες ότι θα ζητήσουν πολιτικό άσυλο στο Βέλγιο.

Κατηγορίες για στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος

Βαρύ αναμένεται να είναι το κατηγορητήριο για τους αυτονομιστές ηγέτες της Καταλονίας, καθώς σήμερα ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Μάθα ζήτησε την απαγγελία κατηγοριών για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Επίσης ζητά να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση.

Σύμφωνα με το ισπανικό δικαστικό σύστημα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής απαγγέλλει κατηγορίες. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η κατηγορία για «εξέγερση» επισύρει ποινή φυλάκισης έως και 30 έτη.

Νωρίτερα και λίγο πριν την απαγγελία κατηγοριών από τον δικαστή, έγινε γνωστό ο ηγέτης της Καταλονίας, Κάρλες σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών ταξίδεψε για τις Βρυξέλλες για επαφές με αξιωματούχους. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «La Venguardia» θα προβεί σε δηλώσεις μαζί και με άλλα μέλη της καταλανικής ηγεσίας το απόγευμα.



Πριν από αυτό δημοσιεύματα τον ήθελαν να είναι εξαφανισμένος από το γραφείο του παρά το γεγονός ότι Καταλανοί αξιωματούχοι δημοσίευσαν σε κοινωνικά μέσα φωτογραφίες που τον έδειχναν να φθάνει στο γραφείο του ως ένδειξη ανυπακοής στις ισπανικές διαταγές.

Μάλιστα και ο ίδιος ανάρτησε μια φωτογραφία στο Instagram με το εσωτερικό του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης. Ωστόσο το γεγονός ότι κανείς δεν τον είδε να εισέρχεται στο κτίριο φούντωσε τα σενάρια, ότι ενδεχομένως να κρύβεται.

Θα συμμετάσχει στις εκλογές το κόμμα του Πουτζδεμόν

Το καταλανικό κόμμα PDeCat (Καταλανικό Δημοκρατικό Κόμμα), το κόμμα του καθαιρεθέντος καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συμμετάσχει στις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου. Αυτό, συνιστά σιωπηρή παραδοχή εκ μέρους του πως η προηγούμενη κυβέρνηση της Καταλονίας έχει παυθεί και το περιφερειακό κοινοβούλιο διαλυθεί.

«Στις 21 θα πάμε στις κάλπες, θα πάμε με την πεποίθηση ότι είμαστε προσηλωμένοι στο ότι η καταλανική κοινωνία πρέπει να μπορεί να εκφράζεται», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του PDeCat Μάρτα Πασκάλ.

Νωρίτερα ένα άλλον καταλανικο κόμμα που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, το Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), ανακοίνωσε επίσης ότι θα συμμετάσχει στις εκλογές.


newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου