Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Το 1943 σκοτώθηκε από τους Γερμανούς, στον Ψηλορείτη, ο Μιχάλης Καπελώνης. 70 χρόνια μετά ο Μανώλης Καπελώνης έπεσε νεκρός από πυροβολισμό.


 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
 Ένα παιχνίδι της μοίρας με ... ιστορικές προεκτάσεις βαραίνει την οικογένεια Καπελώνη, από τις Κουρούτες Αμαρίου. Κι αυτό γιατί 70 χρόνια μετά το χαμό του 20χρονου, τότε, Μιχάλη Καπελώνη, από γερμανικό χέρι, το νέο δράμα με την εκτέλεση του Μανώλη Καπελώνη, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο, συνταράζει την οικογένεια αλλά και όλη την Ελλάδα.

Στις αρχές του Σεπτέμβρη του 1943, ο Μιχάλης Καπελώνης εκτελέστηκε από τους Γερμανούς στη μεγάλη κύκλωση του Ψηλορείτη, στο πλαίσιο επιχείρησης των Γερμανών, που αναζητούσαν Εγγλέζους και αντάρτες στα μιτάτα. Ο 20χρονος Μιχάλης έπεσε νεκρός στη θέση Παρδί του Ψηλορείτη, επειδή βρισκόταν σε περιοχή απαγορευμένη από τους Γερμανούς.

Ο πατέρας του Μιχάλη Καπελώνη, Σήφης ήταν αδερφός με τον προπάππο του σημερινού θύματος, Μανώλη Καπελώνη, κι έτσι η οικογένεια που θρηνούσε ως σήμερα το χαμό του επαναστάτη Μιχάλη, πλέον θρηνεί ένα ακόμη μέλος της.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Στις Κουρούτες Ρεθύμνου γεννήθηκε και τελείωσε το δημοτικό σχολείο, ο πατέρας του Μανώλη, Κωστής Καπελώνης, ο οποίος συνέχισε το σχολείο στην Αθήνα, ενώ κατόπιν σπούδασε στο Πολυτεχνείο, πολιτικός μηχανικός. Σύμφωνα με το madeincreta.gr, σήμερα είναι πρόεδρος σε Δημόσια Επιχείρηση Υπουργείο, ενώ η μητέρα του θύματος είναι δικηγόρος.

Στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Ηράκλειο, στις 15:00 το απόγευμα, θα τελεστεί η κηδεία του Γιώργου Φουντούλη, ενός εκ των δύο νεκρών της φονικής επίθεσης, έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Ν. Ηράκλειο.
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σύμφωνα με πληροφορίες από το χωριό Κουρούτες Αμαρίου, από όπου κατάγεται ο πατέρας του θύματος, αλλά και τους απόδημους Κρήτες των Αθηνών, όλοι είναι σοκαρισμένοι από το χτύπημα που επιφύλασσε η μοίρα "σε μια οικογένεια φιλήσυχη, και σε καμία περίπτωση των άκρων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου