Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΣΤΗΝ ΚΟΨΗ ΤΟΥ ΞΥΡΑΦΙΟΥ Η ΚΥΠΡΟΣ



Τα σενάρια σωτηρίας που επεξεργάζεται η Λευκωσία Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι λύσεις που εξετάζονται κινούνται στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας του Eurogroup για την κάλυψη των 5,8 δισ. που καλείται να συνεισφέρει η Κύπρος για το πακέτο διάσωσης της οικονομίας της.

Έτσι, το «κούρεμα» καταθέσεων παραμένει στο τραπέζι και μελετώνται «αλχημείες» για να γίνει αποδεκτό αυτή τη φορά από το κυπριακό κοινοβούλιο.


Με βάση πληροφορίες που επικαλείται το ΡΙΚ, τα επικρατέστερα σενάρια αυτήν τη στιγμή είναι δύο:

Το ένα προβλέπει την εύρευση, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, των 5,8 δισ. ευρώ ή μέρους του ποσού αυτού. Αυτό θα μπορούσε να γίνει, για παράδειγμα, με πώληση μιας ή και των δύο κυπριακών τραπεζών, με δάνεια από τη Ρωσία ή με εσωτερικό δανεισμό. Στο τραπέζι βρίσκεται και η δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού η οποία θα αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία της κυπριακής δημοκρατίας και έναντι αυτών θα εκδόσει ομόλογα. Θα πρέπει όμως επ’ αυτών τω σχεδίων να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα η οποία δείχνει να κρατά σκληρή γραμμή και να αντιδρά στις προτάσεις που θέτει η κυπριακή πλευρά.

Με βάση το δεύτερο σενάριο, σε περίπτωση όπου δεν προχωρήσει το προηγούμενο, θα υπάρξει διάσπαση τραπεζών μέσα από δύο νομοσχέδια. Το ένα θα προβλέπει έκτακτα μέτρα με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και το άλλο για το ελεγχόμενο κλείσιμο των δύο μεγάλων τραπεζών και τη δημιουργία «good» και «bad» τράπεζας.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η κυπριακή έκδοση της Καθημερινής, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για «κούρεμα» 3% σε καταθέσεις από 1 ως 100.000 ευρώ, 7% από 100.001 ως 500.000 ευρώ και 9% από 500.001 ευρώ και άνω. Επίσης, είναι πιθανό να ανοίξουν οι τράπεζες την Παρασκευή, αλλά με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Tην ίδια στιγμή η ΕΚΤ δηλώνει πως θα περιμένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο πρωτού αποφασίσει τι θα πράξει αναφορικά με την παροχή ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες. Οι τελευταίες θα παραμείνουν κλειστές αύριο και την Παρασκευή όπως ανακοίνωσε και επίσημα εκπρόσωπος της Κεντρικής Tράπεζας Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου