Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Η Μέρκελ για την επίθεση στον γερμανό πρόξενο - Το Μαξίμου προσπαθεί να ρίξει τους τόνους




"Η βία δεν είναι μέσο αντιπαράθεσης" είπε η γερμανίδα καγκελάριος προσθέτοντας πως είναι αυτονόητη η δυνατότητα ειρηνικής διαμαρτυρίας.

"Η βία δεν αποτελεί μέσο αντιπαράθεσης", είπε η 'Αγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στο σημερινό επεισόδιο που συνέβη κατά την διάρκεια συνάντησης της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Θεσσαλονίκη.

Η γερμανίδα καγκελάριος διευκρίνισε ωστόσο ότι είναι αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα ειρηνικής διαμαρτυρίας.

Τα επεισόδια στο κτίριο της ΔΕΘ που θα διεξαγόταν το ελληνογερμανικό συνέδριο, ξεκίνησαν στις 09.00, όταν εξαγριωμένοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πέταξαν μπουκάλια στους συνέδρους και δεν τους επέτρεψαν να μπουν. Κάποιοι επιτέθηκαν στον Γερμανό πρόξενο που έκανε εκείνη την ώρα την εμφάνισή του. Τον έβρισαν, τον προπηλάκισαν και ο γερμανός πρόξενος έδειχνε να τα έχει χαμένα. Οι διαδηλωτές έδειραν μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας, ενώ ο... κύριος στόχος τους, ο γερμανός υφυπουργός Εργασίας κ.Φούχτελ είχε καταφέρει να μπει στην ΔΕΘ νωρίτερα, χωρίς να γίνει αντιληπτός.


Διαβάστε την είδηση για όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη


Οσα διαδραματίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και οι δηλώσεις του κ Φούχτελ για τους δημοσίους υπαλλήλους, προκάλεσαν ανησυχίες στην Αθήνα για ελληνογερμανικό διπλωματικό επεισόδιο. Γι αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη και του έδωσε οδηγίες να κάνει ό,τι είναι δυνατό για να πέσουν οι τόνοι. Ανάλογες κινήσεις έγιναν και απο τη γερμανική πλευρά. Ετσι τόσο ο κ. Φούχτελ όσο και ο Γερμανός πρόξενος στην Θεσσαλονίκη διόρθωσαν τις δηλώσεις τους λέγοντας πως δεν μιλούν για μαζικές απολύσεις στο δημόσιο.

Ο Γερμανός πρόξενος υποβάθμισε το περιστατικό λέγοντας πως “δημιουργήθηκε μια ένταση” ενώ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν έχασε τα γυαλιά του κατα τη διάρκεια των επεισοδίων είπε “δεν ξέρω αν τα έχασα κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Τα χάνω συνέχεια, γι' αυτό και παίρνω γυαλιά των 3 ευρώ”.

Τι λένε τα γερμανικά ΜΜΕ για τα επεισόδια


Στα γεγονότα αναφέρονται όλα τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης που αν και προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, δημοσιεύουν φωτογραφίες που συνοδεύονται απο αρνητικά σχόλια.

"Ο απεσταλμένος της Μέρκελ εξόργισε τους Έλληνες" γράφει το περιοδικό “Der Spiegel” στην ηλεκτρονική του έκδοση για τον προπηλακισμό του Γερμανού προξένου στη Θεσσαλονίκη.Οπως αναφέρει το περιοδικό, “ενώ η ατμόσφαιρα μέσα στο συνεδριακό κέντρο ήταν θερμή, οι διαδηλωτές απ’ έξω φώναζαν ναζιστικά συνθήματα”.

Η Frankfurter Allgemeine φιλοξενεί τη φωτογραφία του προξένου της Γερμανίας να δέχεται ένα πλαστικό ποτήρι με καφέ και αναφέρει: “στην Ελλάδα συχνά κατηγορούν τη Γερμανία για τα σκληρά μέτρα λιτότητας που αναγκάζεται να εφαρμόσει η χώρα”.

Η εφημερίδα Sueddeutsche γράφει πως “Έλληνες διαδηλωτές επιτέθηκαν σε Γερμανό διπλωμάτη” και προσθέτει πως 'το κλίμα πυροδότησε μια φράση του Χανς Γιοάχιμ Φούχτελ ο οποίος υποστήριξε σε ομιλία του πως τη δουλειά 3.000 Ελλήνων μπορούν να την κάνουν 1.000 Γερμανοί”.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου