Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Η Google τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο

 

Στα 77 χρόνια από την γέννηση του αδικοχαμένου Ελληνα σκηνοθέτη, Θόδωρο Αγγελόπουλο, είναι αφιερωμένο σήμερα το doodle της Google.

Η Google τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο
Το doodle έκανε την εμφάνισή του στην κεντρική σελίδα της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης με γαλάζιο χρώμα, ελληνικό έψιλον στο τέλος της λέξης Google, καθώς και ένα σχέδιο με την φιγούρα του σκηνοθέτη να «γυρίζει» ταινία με μία κάμερα.
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1935 και έφυγε από την ζωή ξαφνικά τη νύχτα της 24ης Ιανουαρίου 2012, σε τροχαίο δυστύχημα, την ώρα των γυρισμάτων της τελευταίας του ταινίας «Η άλλη θάλασσα».

Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει κερδίσει πολλά βραβεία, καθιερώνοντάς τον παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου, με αποκορύφωμα το βραβείο Χρυσού Φοίνικα για την ταινία «Μια αιωνιότητα και μια ημέρα» το 1998.
Με αφορμή την επέτειο γεννήσεώς του, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στη μνήμη του στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).
Σήμερα, στις 7.30 μ.μ., η οικογένειά του, οι συνεργάτες, οι γνωστοί και άγνωστοι φίλοι του δίνουν ραντεβού στο αμφιθέατρο του μουσείου για «ένα ταξίδι προς τα πίσω». Ξεκινώντας από την «Αλλη θάλασσα» και φτάνοντας στους «Forminx» -την πρώτη του ανολοκλήρωτη ταινία μικρού μήκους, το φιλμ της οποίας έχει χαθεί- ένας συνεργάτης από κάθε ταινία του θα θυμίσει το κλίμα, το περιβάλλον, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δημιουργήθηκε καρέ καρέ το έργο του σημαντικού Ελληνα σκηνοθέτη.
Στην εκδήλωση, που διοργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, συμμετέχουν οι μουσικοί Ναταλία Μιχαηλίδου, Ανδρέας Τσεκούρας, Βαγγέλης Χριστόπουλος και η ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών.
Αλλά και οι σκηνοθέτες Νίκος Παναγιωτόπουλος, Δήμος Αβδελιώδης και Γιάννης Σολδάτος, καθώς οι άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του όλα αυτά τα χρόνια, όπως οι Γιώργος Αρβανίτης, Ελένη Καραΐνδρου, Γιώργος Παπαλιός, Ιουλία Σταυρίδου, Χάρης Παπαδόπουλος κ.ά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου