Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Πωλητήριο σε χιλιάδες καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις


Μετά τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, το μαγείρεμα των οποίων βρίσκεται σε 
εξέλιξη, στην πολιτική κουζίνα μπαίνουν και τα καταπατημένα ακίνητα του Δημοσίου. Η κυβέρνηση, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, σχεδιάζει να βάλει πωλητήριο με τιμές ευκαιρίας και πολλές δόσεις σε χιλιάδες καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις.

Το σχέδιο έχει αρχίσει να καταστρώνεται στο υπουργείο Οικονομικών. 


Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπει την πώληση σε εύλογο τίμημα των καταπατημένων ακινήτων στους αυθαίρετους κατόχους τους που θα συνοδεύεται από εκπτώσεις, οι οποίες μπορεί να υπερβαίνουν ακόμη και το 50%, αλλά και από πολλές μηνιαίες ή διμηνιαίες δόσεις.

Οι καταπατητές θα αποκτήσουν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας.

Η κουβέντα που έχει ανοίξει για την εξαγορά καταπατημένης δημόσιας γης από τους αυθαίρετους κατόχους επαναφέρει στο προσκήνιο αμαρτωλές ιστορίες του παρελθόντος. Στην Αττική 8 στα 10 ακίνητα του Δημοσίου βρίσκονται στα χέρια των καταπατητών.

Στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα 7 στα 10 και στα νησιά του Αιγαίου 6 στα 10. Εκτιμάται ότι από το σύνολο της δημόσιας περιουσίας έχει καταπατηθεί το 47% των αστικών ακινήτων και το 64% των αγροτικών εκτάσεων.

Το φαινόμενο της καταπάτησης δημόσιας περιουσίας είναι τόσο παλιό όσο η δημόσια περιουσία. Οι καταπατητές των δημόσιων ακινήτων εμφανίζονται στην Εφορία και στα δικαστήρια ως νόμιμοι ιδιοκτήτες των ακινήτων με τίτλους ιδιοκτησίας που είτε δημιούργησαν οι ίδιοι ή δικαιοπάροχοί τους ή με τίτλους που δημιούργησαν απώτατοι καταπατητές μετά το 1884!

Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες, ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτίρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους και οι αυθαίρετοι κάτοχοι εισπράττουν τα ενοίκια.

lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου