Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Ρεκόρ χιονόπτωσης 200 ετών στην Ανταρκτική!


Το επίπεδο χιονόπτωσης στηνΑνταρκτική έσπασε κάθε ρεκόρ τη 10ετία 2001-2010,
καταγράφοντας άνοδο κατά 10% σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Τα στοιχεία παραπέμπουν στο προ200 ετών ρεκόρ της 10ετίας 1801-1810.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, δεν σημαίνουν την αναστροφή της κλιματικής αλλαγής. Κάθε άλλο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες και συγκεκριμένα η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Liz Thomas, η οποία παρουσίασε τα αποτελέσματα της πολύμηνης μελέτης της στην Ανταρκτική, στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ευρωπαϊκών Γεωεπιστημών.
Όπως προέκυψε από τη μελέτη, το νερό που έπεσε υπό τη μορφή χιονιού στην Ανταρκτική τη 10ετία 2001-2010, ήταν διπλάσιο σε ποσότητα σε σχέση με το νερό που υπάρχει στη λεκάνη της Νεκράς Θάλασσας, ενώ σε μορφή χιονιού θα μπορούσε να καλύψει με ένα μέτρο πάγου όλη την επιφάνεια της Νέας Ζηλανδίας!
Γιατί όμως η μεγαλύτερη χιονόπτωση προβληματίζει τους επιστήμονες; Διότι σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, οι επιπλέον 272 δισεκατομμύρια τόνοι χιονιού που έπεσαν το συγκεκριμένο διάστημα στην Ανταρκτική, θα μετατραπούν σε νερό, το οποίο θα πέσει στη θάλασσα και θα εντείνει ακόμη περισσότερο το φαινόμενο της ανόδου της στάθμης των θαλασσών.
Όπως εξηγεί η Liz Thomas, η μελέτη της απέδειξε τη βασική θεωρεία για την αλλαγή του κλίματος. Καθώς η Ανταρκτική θερμαίνεται και απελευθερώνει υγρασία, η ατμόσφαιρα συγκεντρώνει μεγαλύτερες μάζες νερού, οι οποίες εκδηλώνονται ως βροχή.
Ως εκ τούτου, η μεγάλη αύξηση των βροχών προέρχεται από το λιώσιμο των πάγων, μέρος των οποίων «χύνεται» στους ωκεανούς και ένα άλλο μέρος ανεβαίνει στην ατμόσφαιρα και μετατρέπεται σε βροχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου