Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

Αλβανία- Το κόμμα των Αλβανοτσάμηδων επιδιώκει να δημιουργήσει εθνική μειονότητα στην Ελλάδα…


Απειλές κατά της Ελλάδας αλλά και κατά της αλβανικής κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Σφετίμ Ιντρίζι σε συνέντευξη του σε 
αλβανική εφημερίδα.
Σε συνέντευξή  του στην «Standard», ο επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και 
Ενότητας- PDIU,  Σφετίμ Ιντρίζι, μίλησε για τις συνομιλίες μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών, δίνοντας έμφαση στο «θέμα των ‘αλβανοτσάμηδων’».

Ερωτηθείς για το τι είναι αυτό το «θέμα», που δεν το γνωρίζουν όλοι οι Αλβανοί, ο Ιντρίζι ξεκίνησε την απάντησή του με μια απλή φράση «Το ζήτημα των αλβανοτσάμηδων είναι αλβανικό εθνικό ζήτημα».
Σύμφωνα με τον Ιντρίζι, οι Αλβανοτσάμηδες δεν ζητούν αλλαγή συνόρων, αλλά οι Αλβανοτσάμηδες να επιστρέψουν στα σπίτια τους που τα εγκατέλειψαν πριν από 70 χρόνια και τόνισε ότι το κόμμα του θα επιδιώξει την αναγνώριση αλβανικής μειονότητας στην Ελλάδα. Όσο για τις ‘άτυπες’ συναντήσεις μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Αλβανίας, καθώς και τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών σχετικά με  τη «Θαλάσσια Συμφωνία» και το «θέμα των αλβανοτσάμηδων», ο επικεφαλής του PDIU είπε ότι η Ελλάδα   λησμονεί  με την κατάργηση της χρήσης του ονόματος «τσαμουριά», ενώ για τη θάλασσα τόνισε ότι και οι δύο πλευρές έχουν έναν οδηγό και την υποχρέωση να διαβάζουν το Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά εξέφρασε επίσης σκεπτικισμό σχετικά με τις αντιφάσεις που δημιούργησαν στις δηλώσεις δύο ομολόγων.
Περαιτέρω, αμφισβητώντας την απειλητική δήλωση του προέδρου του γειτονικού κράτους, ο αρχηγός των Αλβανοτσάμηδων είπε ότι ο πρόεδρος πρέπει να αγαπά και να σέβεται τους Αλβανοτσάμηδες, καθώς είναι μια μειοψηφία και οι μειονότητες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να αντιμετωπίζονται με ίσα δικαιώματα.
«Εμείς οι Αλβανοτσάμηδες σήμερα δεν επιδιώκουμε να αλλάξουμε τα σύνορα, αλλά θέλουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας και να λάβουμε το καθεστώς της αλβανικής εθνικής μειονότητας στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ζήτημα που, εάν δεν επιλυθεί δεν θα επιστρέψει ποτέ η ανάπτυξη φιλικών και στρατηγικών σχέσεων μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, αλλά και την ηρεμία των Βαλκανίων, για αυτό είναι ένα εθνικό θέμα της Αλβανίας», είπε ο Ιντρίζι.
Όταν ρωτήθηκε για το τι θα κάνει το PDIU και πως θα αντιδράσει εάν συνεχίσουν αυτές οι δηλώσεις και εάν το αλβανικό κράτος δεν αντιδράσει, είπε ότι το κόμμα και οι υποστηρικτές του θα ακολουθήσουν το «οφθαλμό αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος» (και ο τίτλος του δημοσιεύματος – άνω)
(Στοιχεία από news-start.info, 27.al)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου