Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΓΑΛΛΙΑ: ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙ ΛΕ ΠΕΝ! ΠΡΩΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ!


Χρησιμοποιώντας τη λέξη «σοκ» στα πρωτοσέλιδά τους, δύο μεγάλες γαλλικές εφημερίδες σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών της Γαλλίας.

Σε αυτόν, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητής, καθώς με καταγεγραμμένο το 95% των ψήφων συγκέντρωσε κατά μέσο όρο ένα ποσοστό της τάξης του 28,6%, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το κόμμα του Νικολά Σαρκοζί με 27,4% και στην τρίτη τους σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ.


Με το Εθνικό Μέτωπο να έχει συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές του 2010 μόλις το 11%, το νέο εκλογικό του αποτέλεσμα έχει σοκάρει του Γάλλους. Έτσι, στα σημερινά τους φύλλα η Figaro και η Humanite χρησιμοποιούν τον τίτλο «Σοκ», ενώ η Liberation προειδοποιεί πως η Λεπέν «Πλησιάζει», καθώς σε 18 μήνες είναι οι εθνικές εκλογές της χώρας.



Στις 13 Δεκεμβρίου ο 2ος γύρος

«Πρόκειται για ένα καταπληκτικό αποτέλεσμα» είπε η Μαρίν Λεπέν στις πρώτες της δηλώσεις μετά την ανάδειξη του Εθνικού Μετώπου ως νικητή των εκλογών. «Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για ποσοστά έως και 30%, το Εθνικό Μέτωπο θα είναι το πρώτο κόμμα χωρίς ανταγωνισμό», συνέχισε.


Αναμφισβήτητα πάντως για την ίδια, αλλά και την ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, που διεκδίκησαν περισσότερο από το 40% στις εκλογικές περιφέρειες που ήταν υποψήφιες, η νίκη τους σε προσωπικό επίπεδο είναι δεδομένη.
Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα διεξαχθεί στις 13 Δεκεμβρίου.

Για το αποτέλεσμα πάντως ο Νικολά Σαρκοζί, οι ρεπουμπλικάνοι του οποίου αναδείχτηκαν δεύτεροι, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει τακτική συμμαχία με την αριστερά κατά το δεύτερο γύρο». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Γάλλοι ψηφοφόροι δεν θα λάβουν απαντήσεις στους φόβους και τις αγωνίες τους, ψηφίζοντας το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο.

κείμενο: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου