Αν απευθύναμε σε κάποιους ανθρώπους την ερώτηση, «γνωρίζετε τι παράγει η Ελλάδα», οι απαντήσεις σίγουρα θα περιστρέφονταν γύρω από τις γνωστές παραγωγές της χώρας όπως λάδι, ελιές, σταφύλια και γενικότερα, θα παίρναμε όλες τις κοινότυπες απαντήσεις.
Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου η Ελλάδα πραγματικά πρωτοπορεί παράγοντας προϊόντα τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού καταρρίπτοντας το μύθο πως δεν υπάρχουν πρωτοποριακές παραγωγές.
10 Αυτοκίνητο Ελληνικής κατασκευής Κορρές
Ο όρος ‘’αυτοκίνητο’’ δεν είναι απόλυτα ικανός για να περιγράψει το δημιούργημα του μηχανολόγου μηχανικού Δημήτρη Κορρέ. Εδώ μιλάμε για ένα υπεραυτοκίνητο γιατί το Korres Project 4 μόνο ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Το Ρ4 είναι όχημα το οποίο πραγματικά δε γνωρίζει όρια και εμπόδια, καθώς έχει την ικανότητα να κινείται σε επιφάνειες που άλλα αυτοκίνητα είναι αδιανόητο να κινηθούν. Και όχι μόνο αυτό αλλά το Ρ4 μπορεί να αναπτύξει τελική ταχύτητα άνω των 300 χλμ/ώρα. Για αυτές τις θηριώδεις συμπεριφορές υπεύθυνος είναι ο 8κύλινδρος κινητήρας των 6.300 κ.εκ. που με τους 505 ίππους που αποδίδει κάνει το Ρ4 να μοιάζει με όχημα βγαλμένο από κάποια πανάκριβη υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ.
Βέβαια αυτό που κάνει το Ρ4 πραγματικά ξεχωριστό είναι η ανάρτηση του και το σύστημα μετάδοσης. Όπως δηλώνει και ο εμπνευστής του οχήματος αυτού στηρίζεται σε δύο αρχές, την υπομονή και τη συνεργασία. Για να το εξηγήσουμε καλύτερα σε ένα συνηθισμένο αυτοκίνητο ο τροχός όταν συναντά ένα εμπόδιο τότε ανεβαίνει προς τα πάνω, στο Ρ4 όμως ο τροχός στη συνάντηση του με κάποιο εμπόδιο οπισθοχωρεί λίγο τόσο όσο χρειάζεται για να ξεπεράσει το όχημα το εμπόδιο. Αυτό εδώ είναι το στοιχείο της υπομονής όπως λέει και ο Δημήτρης Κορρές. Επίσης όταν ο κάθε τροχός συναντά ένα εμπόδιο, το χτύπημα μοιράζεται και στους υπόλοιπους τροχούς, άρα εδώ εμφανίζεται το στοιχείο της συνεργασίας. Για το σύστημα μετάδοσης θα ήταν περιττό να πούμε πως το Ρ4 έχει κίνηση στους 4 τροχούς ενώ το κιβώτιο ταχυτήτων είναι χειροκίνητο 6-τάχυτο με τρεις τελικές σχέσεις (normal, sport, trial)
Ήδη 4 οχήματα Ρ4 έχουν μπει στη διαδικασία παραγωγής εκ των οποίων τα δύο θα κατασκευαστούν στη χώρα μας και τα άλλα δύο στην Αμερική. Όσον αφορά την τιμή του, το Ρ4 κοστίζει περί τα 230.000 ευρώ και αν αναλογιστούμε τις δυνατότητες του η τιμή αυτή φαντάζει απόλυτα λογική, καθώς μιλάμε για ένα πραγματικό supercar. Ήδη έχουν βρεθεί οι 4 πρώτοι τυχεροί που θα κάνουν δικό τους ένα προϊόν ελληνικής σκέψης και πράξης που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα πολυδιαφημισμένα οχήματα του εξωτερικού.
9 Εξαγωγή σφουγγαριών
Η Κάλυμνος ήταν και είναι ξακουστή στα πέρατα του κόσμου για τους θρυλικούς σφουγγαράδες της και την ποιότητα των προϊόντων της, ενώ από κοντά ακολουθούσαν και τα νησιά Σύμη, Χάλκη, Καστελόριζο, Λέρος, Αστυπάλαια, Τήλος και Κάσος. Θρυλικό όνομα στην κοινότητα των σφουγγαράδων υπήρξε ο Νικόλαος Βουβάλης, ο οποίος με καταστήματα σε Λονδίνο, Παρίσι, Μπαχάμες και υποκαταστήματα στην Αθήνα κατάφερε να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία κάνοντας παράλληλα και πολλά κοινωφελή έργα για την πατρίδα του. Η εξαγωγή σφουγγαριών αποτελεί ακόμα και σήμερα παρά τις δυσκολίες, μια δραστηριότητα που διαφημίζει τη χώρα μας σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
8 Μαστίχα Χίου
Ήδη από την αρχαιότητα η μαστίχα είχε πολλές χρήσεις και στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούνταν ως φαρμακευτικό σκεύασμα. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν κατά την ταρίχευση των νεκρών. Ρωμαίοι και Τούρκοι κατασκεύαζαν οδοντογλυφίδες από ξύλο σκίνου για τον καθαρισμό και τη λεύκανση των δοντιών αλλά και για τον αρωματισμό της αναπνοής. Στις μέρες μας η μαστίχα έχει εφαρμογές κυρίως στα τρόφιμα με πιο γνωστή μορφή αυτή της τσίκλας, ή άρωμα ζαχαροπλαστικής. Πασίγνωστο επίσης είναι και το λικέρ μαστίχας με το ιδιαίτερο άρωμα του. Το μαστιχέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης στην κατασκευή επίπλων αλλά στην κατασκευή οργάνων, κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό.
7 Ελληνικά ορυκτά
- Αλουμίνιο, εδώ και μερικά χρόνια μετά την απόφαση της Γαλλίας να μειώσει την παραγωγή της, είναι πλέον πρώτη στην Ευρώπη στην παραγωγή του εν λόγω υλικού.
- Άλλη μια πανευρωπαϊκή πρωτιά για τη χώρα μας με την παραγωγή βωξίτη. Ο βωξίτης βρίσκει εφαρμογές στην κατασκευή ηλεκτρικών συσκευών, αεροσκαφών, μεταλλικών κατασκευών κτλ.
- Στο νομό Δράμας βρίσκονται τα μοναδικά κοιτάσματα μαγγανίου στην Ευρώπη.
- Και πάλι στην Ελλάδα τα μοναδικά κοιτάσματα νικελίου στην Ευρώπη τα οποία εξάγονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους.
- Σμηκτίτες, 2η στον κόσμο η Ελλάδα μετά τις ΗΠΑ στην εξόρυξη σμηκτιτών, οι οποίοι βρίσκουν εφαρμογές στη διάθεση αποβλήτων, τα φάρμακα, τα καλλυντικά κτλ.
- Μαγνήσιο, το 46% της ευρωπαϊκής παραγωγής
- Χρωμίτης, και πάλι μόνο στην Ελλάδα τα μόνα κοιτάσματα χρωμίτη πανευρωπαϊκά, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
- Ουράνιο, χρυσός και ραδόνιο στην Κεντρική Μακεδονία και Θράκη.
- Λιναρίτης, ένα από τα πιο σπάνια ορυκτά που οφείλει το όνομα του στην πόλη Λινάρες της Ισπανίας. Στην Ελλάδα απαντάται σε πολλά από τα μεταλλεία Λαυρίου όπως επίσης και στην περιοχή της Κίρκης στο Νομό Ξάνθης.
6 Quizdom
5 Τσιπούρα και λαβράκι
4 Ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου Dare–J
3 Καπνός ποικιλίας Μπασμάς
2 Ελληνικά ηλεκτρονικά κυκλώματα-εξαρτήματα
1 Κρόκος Κοζάνης
Η σπορά του κρόκου γίνεται κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούνται προσεκτικά με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού και ακολουθεί η διαδικασία αποξήρανσης για να δημιουργηθούν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Για την Παρασκευή 100 γραμμαρίων κόκκινου κρόκου απαιτούνται 50,000 στίγματα. Ο κρόκος ή ελληνική ζαφορά (saffron) ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν του κόσμου.
censored.gr
mixanitouxronou.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου