Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ε9 από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο – Τι αναφέρει το υπουργείο

     

Νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους να υποβάλουν το Ε9 του 2014 κατά το τρίμηνο χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο, ώστε να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που θα βρούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.), τα οποία θα εκδοθούν τον Ιούνιο, προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Με τη ρύθμιση αυτή, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να μεταβάλουν πληροφοριακά στοιχεία για τα σπίτια, τα οικόπεδα, τα αγροτεμάχια και τα λοιπά ακίνητα που κατείχαν την 1η-1-2014 και τα οποία είχαν συμπεριλάβει σε δηλώσεις Ε9 των ετών 2005-2014, υποβάλλοντας αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έτους 2014 χωρίς επιβαρύνσεις με πρόστιμα. Τα αποτελέσματα της εκ των υστέρων υποβολής αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 θα είναι να μεταβληθούν τα ποσά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που θα τους έχουν καταλογιστεί με τα εκκαθαριστικά τα οποία θα έχουν εκδοθεί από το υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι φορολογούμενοι θα μπορούν να αξιοποιούν τη δυνατότητα υποβολής αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 χωρίς πρόστιμα, για να μειώνουν τυχόν εξωπραγματικά ποσά ΕΝ.Φ.Ι.Α. που είναι πολύ πιθανό να έχουν καταλογιστεί σε βάρος τους με τα αρχικά εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν τον Ιούνιο, κυρίως λόγω της επιβολής του νέου αυτού φόρου για πρώτη φορά.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό, εξαιτίας της επιβολής φόρου ακινήτων για πρώτη φορά στα αγροτεμάχια και τις λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, να γίνουν πολλά λάθη κατά τον υπολογισμό των τελικών επιβαρύνσεων ειδικά για τα ακίνητα αυτά. Όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου, τα λάθη που είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν στα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα οφείλονται κατά κύριο λόγο σε ελλιπή ή λανθασμένα στοιχεία τα οποία έχουν δηλώσει πολλοί φορολογούμενοι, σε έντυπα Ε9 των ετών 2005-2013 ή και στο έντυπο του 2014, για τις εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εδαφικές εκτάσεις που κατέχουν. Τα λάθη αυτά θα δοθεί η ευκαιρία στους φορολογούμενους να τα διορθώσουν στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2014, με την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, που θα έχει ως συνέπεια την έκδοση νέων τροποποιημένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων όπου τα ποσά του καταλογισθέντος ΕΝ.Φ.Ι.Α. θα έχουν «προσγειωθεί» σε λογικά επίπεδα.
Δεδομένου τώρα ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν λάθη στα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α., στο χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, με την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής του Ε9 του 2014, η οποία λήγει την Παρασκευή 30 Μαΐου, κι ότι όποιοι υποβάλουν το έντυπο από τις 31 Μαϊου μέχρι και τις 30 Ιουνίου θα θεωρηθούν «εκπρόθεσμοι» και θα επιβαρυνθούν με πρόστιμα ύψους 100 ευρώ έκαστος.
Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.) απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Ι.Στουρνάρα, ζητώντας παράταση στην προθεσμία υποβολής του Ε9 και αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους θεωρεί απαραίτητη την παράταση.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιµε Κε Υπουργέ,

Για µια ακόµη φορά θέλουµε να επισηµάνουµε το κρίσιµο ζήτηµα του Ε9 και τους νόµιµους λόγους που υπαγορεύουν την παράταση ολοκλήρωσης των πολλών µεταβολών που προστέθηκαν φέτος λόγω εφαρµογής του Νόµου για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α.
Την παράταση αυτή δεν ζητούν οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί για δικούς τους λόγους, αλλά προβάλλεται το αίτηµα από το σύνολο των φορολογουµένων, οι οποίοι σπεύδουν στους Λογιστές να ελέγξουν και να επικαιροποιήσουν την πραγµατική εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης.
Συνεχίζονται τα γνωστά τεχνικά προβλήµατα τα οποία προφανώς σήµερα δεν επιτρέπουν έστω και την τελευταία στιγµή να αντιµετωπιστεί η απεικόνιση και συνεπώς η είσοδος στο σύστηµα είναι προβληµατική.

Μια λογική παράταση είναι αναγκαία και για τους εξής λόγους:
α) Τα εκκαθαριστικά που θα τυπωθούν και θα στέλνονται εάν δεν υπάρξει σωστή απεικόνιση, θα περιέχουν λάθη και οι φορολογούµενοι που θα τα διαπιστώνουν, θα αναζητούν διόρθωση του εκκαθαριστικού, πράγµα που θα δηµιουργήσει καθυστέρηση τόσο στην ροή της είσπραξης του φόρου, όσο και ενδεχόµενη αθρόα προσφυγή στις εφορίες για να καταθέσουν χειρόγραφα το Ε9 και να ζητήσουν τις διορθώσεις.
β) Από τα δεδοµένα που έχουµε, δεν προβλέπεται ρύθµιση για το πώς θα διορθώνονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. Συνεπώς θα αναγκαστείτε να εκδώσετε απόφαση που θα προβλέπει τον τρόπο καθώς και τον χρόνο διάρκειας των διορθώσεων. Είναι προφανές ότι αυτή η διαδικασία µπορεί να αποφευχθεί ή εάν χρειαστεί να εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση, τουλάχιστον να προσφεύγει στην ρύθµιση αυτή, µικρός αριθµός φορολογουµένων που θα χρειαστεί να αντιµετωπίσουν τις διορθώσεις.

Ευελπιστούµε ότι σύντοµα θα ανακοινωθεί η ικανοποίηση του αιτήµατός µας για την παράταση του Ε9».
 

 

Από τον Γιώργο Παλαιτσάκη - zeronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου