Τετάρτη 8 Αυγούστου 2012

Η χαρτογράφηση του Άρη και τα ελληνικά του τοπωνύμια


Σε σχέση με το ενημερωτικό μήνυμα για τη χαρτογράφηση του Άρη
συμπληρώνω:
Ο Άρης άρχισε να χαρτογραφείται από τα τρία πρώτα μικρά οχήματα ρομπότ που σχεδιάστηκαν από την ομάδα του καθηγητή Θανάση Οικονόμου στο πανεπιστήμιο του Σικάγο.

Ο Νάσος Οικονόμου, από τον Ζιάκκα Γρεβενών ήταν ένα από τα διακόσια και πλέον παιδιά που "μεταφέρθηκαν" κατά τον εμφύλιο στις ανατολικές χώρες. Παιδί κτηνοτρόφου του χωριού πρωτοπήγε σχολείο στην Τσεχοσλοβακία στα δώδεκά του. Στα είκοσί του ήταν ήδη μέλος του τμήματος πυρηνικής φυσικής στο πανεπιστήμιο της Πράγας. Με ενέργειες των συγγενών του που μετά τον εμφύλιο πήγαν στην Αμερική, οι Αμερικανοί διαβλέποντας τις ικανότητές του μερίμνησαν για να τον "πάρουν" στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και από τότε διαπρέπει εκεί.
Ο Γρεβενιώτης αστροφυσικός Θανάσης Οικονόμου
Η χαρτογράφηση του Άρη περιλαμβάνει και ονόματα όπως Γρεβενά, Πίνδος, Σητεία (από τη συνεργασία του με το εκεί πανεπιστήμιο), Όρλιακας και άλλα πολλά που καθιστούν τον Άρη ...ελληνική περιοχή.
Επί πλέον, ο Νάσος Οικονόμου είναι από τους πρωτεργάτες για την εγκατάσταση μεγάλου τηλεσκοπίου στην κορυφή του Όρλιακα (απέναντι από το χωριό του) που θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην περιοχή.
Η προσωπική επαφή με τον σπουδαίο αυτόν άνθρωπο αποκαλύπτει έναν άνθρωπο με τέτοια σεμνότητα και τέτοια αγάπη για την πατρίδα του που καταλήγει σε ...χαρμολύπη στην αντίληψη του πόσο μας έχει κοστίσει όχι μόνο σε χρήμα και αίμα αλλά και στην απώλεια τεράστιου πνευματικού δυναμικού ο διαχρονικός αλληλοσπαραγμός μας... 

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΚΟΡΤΖΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου