ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΡΟΥΘΟΥΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ!
ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΟ:
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την εξειδίκευση των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος σημείωσε πως η εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις συζητήσεις για μελλοντική χρηματοδότηση της χώρας.
Το αφορολόγητο όριο, όπως σημείωσε, πρόκειται να μειωθεί, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασιστεί οριστικά ποιο θα είναι. Αναγνώρισε πως δεν υπάρχουν ανώδυνες παρεμβάσεις και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δύσκολη προσαρμογή.
Αναφέροντας πως η τελευταία αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν θετική, επισήμανε πως η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.
"Δυστυχώς η χώρα είναι καταχρεωμένη, άρα και οι πολίτες της", επισήμανε σε αυστηρό τόνο ο υπουργός Οικονομικών.
Οι λεπτομέρειες για την έκτακτη εισφορά αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της επόμενης εβδομάδας.
Το σχέδιο, προσέθεσε, προβλέπει συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε μια περίοδο πενταετίας, κάτι που όπως είπε, είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αφού για πρώτη φορά η χώρα αποκτά έναν πολυετή προϋπολογισμό.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι υπήρξαν και αστοχίες, μέτρα που δεν απέδωσαν όσο θα ήθελε η κυβέρνηση και μέτρα που ήλπιζε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά δεν της το επέτρεψαν τελικά οι κανόνες της Eurostat.
Εξειδίκευση για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου
* Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος
* Έκτακτη εισφορά σε κατόχους πισινών, σκαφών και ακινήτων σε ακριβές περιοχές
* Η εισφορά αλληλεγγύης θα ξεκινά από 1% και θα φτάνει στο 4%. Θα ισχύει για όλη τη διάρκεια του Προγράμματος (έως το 2015)
* Μείωση των ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών
* Αναστολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών
* Μείωση λειτουργικών δαπανών 7% στο δημόσιο για το 2011
* Εξορθολογισμός της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου
* Εισφορά 3% "για την καταπολέμηση της ανεργίας" από τους δημόσιους υπαλλήλους
* Εξορθολογισμός δαπανών στον τομέα της Υγείας
* Εξορθολογισμός κοινωνικών δαπανών
* Βελτίωση των εσόδων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής
* Εξορθολογισμός της δαπάνης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων
* Αύξηση των τελών κυκλοφορίας κατά 10%
* Καταργήσεις / συγχωνεύσεις φορέων και μείωση επιχορηγήσεων
* Άρση του τραπεζικού απορρήτου για όλα τα δημόσια πρόσωπα που έχουν ασκήσει εξουσία . Αφορά επίσης ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους και γιατρούς του ΕΣΥ
* Ύπαρξη μιας μορφής εργασιακής εφεδρείας η απομάκρυνση από το Δημόσιο μετά από αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ για τους υπαλλήλους σε Οργανισμούς που συγχωνεύονται ή κλείνουν
* Πόθεν έσχες για όλα τα κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό
* Ιδρύεται Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας με δύο "παρατηρητές στο Διοικητικό του Συμβούλιο. Ο ένας από το ΔΝΤ και ο άλλος από τις χώρες της Ευρωζώνης. Τα υπόλοιπα μέλη θα ορίζονται από τη Βουλή μετά από εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών
Ναι από Γερμανία για δεύτερο πακέτο βοήθειας
Η γερμανική βουλή ενέκρινε με άνετη πλειοψηφία των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού το ψήφισμα για το δεύτερο πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα. Το ψήφισμα είχαν καταθέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών κυβερνητικών κομμάτων CDU, CSU FDP.
Υπέρ της βοήθειας υπό όρους στην Ελλάδα τάχθηκαν οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού κατά τη συζήτηση σήμερα στη γερμανική βουλή για το δεύτερο πακέτο βοήθειας.
Το οικονομικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για την επιτυχή πορεία του ευρώ τόνισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της συντηρητικής Χριστιανικής Ένωσης CDU-CSU Φόλκερ Κάουντερ. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υποστήριξε ότι δεν αποτελεί βοήθεια για την Ελλάδα εάν απλά δίνονται χρήματα χωρίς να αναπτύσσονται νέες δομές. Εάν η Γερμανία έδινε χωρίς όρους βοήθεια στην Ελλάδα, δεν θα ανταποκρίνονταν στο πνεύμα του "φρένου χρέους", είπε ο κ. Κάνουτερ. Υπογράμμισε δε ότι και ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να συμπεριληφθεί στο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.
Υπέρ του δεύτερου πακέτου βοήθειας υπό όρους στην Ελλάδα τάχθηκε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων Ράινερ Μπρίντερλε. Ανέφερε συγκεκριμένα τέσσερις όρους για το πακέτο αλληλεγγύης ΙΙ: Τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα βοήθειας, την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τη συμμετοχή του γερμανικού κοινοβουλίου στην έγκριση των αποφάσεων που θα ληφθούν για τη χορήγηση της βοήθειας.
Το δεύτερο πακέτο βοήθειας δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα είναι σωστό, είπε ο κ. Μπρίντερλε. 'Δεν πρέπει να φορτωθούν όλα τα ρίσκα στους φορολογούμενους. Μία συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών είναι επιβεβλημένη", είπε ο κ. Μπρίντερλε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου