Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Πώς δρούσαν οι μαφιόζοι τοκογλύφοι της Θεσσαλονίκης

Διαβάστε πώς δρούσε το μαφιόζικο κύκλωμα στη Θεσσαλονίκη που δημιουργήθηκε το 2003 και άπλωσε πλοκάμια στη Β. Ελλάδα. Βαρύ κατηγορητήριο σε ηχηρά ονόματα (Vid)
Ολοκληρώθηκε το πρωί της Πέμπτης η ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την εξάρθρωση τεσσάρων πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες .
Εκτιμάται ότι από την παράνομη δράση των εγκληματικών οργανώσεων το Ελληνικό Δημόσιο έχει στερηθεί σημαντικά έσοδα, που υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.
Ήδη στα 53 μέλη των συμμοριών ασκείται ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, εκβίαση κατ’ εξακολούθηση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κατάχρηση εξουσίας, αρπαγή και οπλοκατοχή.
O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, για τη μεγάλη αυτή επιτυχία των Υπηρεσιών Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: "Η Ελληνική Αστυνομία με την εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι ο αγώνας απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα, που αποκομίζουν παράνομα τεράστια οικονομικά ποσά, στερώντας το ελληνικό δημόσιο από σημαντικά έσοδα, είναι διαρκής και κυρίως, χωρίς διακρίσεις και εκπτώσεις".
Το λαβράκι της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ
Η εξάρθρωση των κυκλωμάτων, που δρούσαν τα τελευταία χρόνια ταυτόχρονα - και σε ορισμένες περιπτώσεις ως "συγκοινωνούντα δοχεία" - αποκομίζοντας σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρχών παράνομα κέρδη που συνολικά προσεγγίζουν τα 43,5 εκατ. ευρώ, ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.
Η ογκώδης δικογραφία που εκτείνεται σε 15.000 σελίδες, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 3.500 σελίδες με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των κατηγορουμένων.
Οι συλληφθέντες - ανάμεσά τους και τα πέντε ηγετικά στελέχη των οργανώσεων που προέρχονται κυρίως από επιχειρηματικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης και ορισμένα εξ' αυτών είχαν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις διωκτικές Αρχές για υποθέσεις εκβίασης - οδηγήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.
Μετά την απαγγελία των κατηγοριών, που στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι σε βαθμό κακουργήματος, παραπέμφθηκαν στον Γ’ ειδικό ανακριτή Θεσσαλονίκης, από τον οποίο πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή.

 
Τα ηχηρά ονόματα και η δράση τους
Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των 53 συλληφθέντων συγκαταλέγονται, ένα διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης (επικεφαλής της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων του Σώματος), επιχειρηματίες (ανάμεσά τους ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων διασκέδασης που υπήρξε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές υποστηριζόμενος από κόμμα που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο), δύο ανώτερα τραπεζικά στελέχη και ένα πρώην στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δύο δικηγόροι, ένας απότακτος και ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ένας δημοσιογράφος της ΕΤ3, ένας εφοριακός, ένας πρώην ποδοσφαιριστής - σερβικής καταγωγής - του ΠΑΟΚ και ένας υπάλληλος της ίδιας ΠΑΕ.
Η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης διαθέτει στοιχεία που συνδέουν την ισχυρότερη εκ των τεσσάρων οργανώσεων με την προστασία δεκάδων καταστημάτων διασκέδασης και επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.
Ως εγκέφαλος της συγκεκριμένης συμμορίας κατηγορείται Θεσσαλονικιός επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στον χώρο της νύχτας και υπήρξε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης.
Στο διάστημα από το 2004 έως το 2011, που φέρεται ότι λειτουργούσε το εν λόγω κύκλωμα, αποκόμισε περί τα 40 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Αστυνομίας, οι οργανώσεις δραστηριοποιούνταν και σε υποθέσεις τοκογλυφίας, καθώς τα μέλη της απαιτούσαν εκβιαστικά την καταβολή παράνομων τόκων από ιδιώτες, στους οποίους παρείχαν διάφορα χρηματικά ποσά, ως δάνεια με υπέρμετρους τοκογλυφικούς όρους, ενώ ενέχονται και σε μεγάλο αριθμό υποθέσεων απάτης.
Είναι ενδεικτικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ο μηνιαίος τόκος που αξίωναν από τα θύματά τους ξεκινούσε από 5% κι έφτανε έως και το 80%.
Τα χρηματικά ποσά, που αποκόμιζαν από τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ που εξασφάλιζαν έναντι χρηματικής αμοιβής.
Όπως έγινε γνωστό, η αστυνομική έρευνα για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων, ξεκίνησε πριν από επτά μήνες.
Σημαντικό δε ρόλο φέρεται ότι έπαιξε η εξάρθρωση -τον περασμένο Απρίλιο- άλλου κυκλώματος εκβιαστών και τοκογλύφων του οποίου εγκέφαλος κατηγορείται ότι ήταν 35χρονος ελληνοσυριακής καταγωγής, που είναι ήδη προφυλακισμένος.
Το διευθυντικό στέλεχος του ΣΔΟΕ, με πλούσια συνδικαλιστική δράση κατά το παρελθόν, κατηγορείται ότι έκανε τα στραβά μάτια σε φορολογικούς ελέγχους μελών των οργανώσεων, παρέχοντας κατ’ ουσίαν φορολογική ασυλία. Η κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας που απαγγέλθηκε αφορά την περίπτωσή του.
Στην υπόθεση εμπλέκονται και δύο χαμηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας - ο ένας υπηρετεί στη Θεσσαλονίκη κι ο άλλος στην Αλεξανδρούπολη- σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία. Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα με απόφαση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και σε βάρος τους διενεργούνται πειθαρχικές έρευνες.

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου