Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

TA «ΨΙΛΑ» ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ


Μειώσεις μισθών - συντάξεων, απολύσεις, νέους φόρους φέρνει η απόφαση του Eurogroup
Η συμφωνία για βραχυπρόθεσμη ρύθμιση του χρέους μπορεί να είναι στα θετικά του χθεσινού Eurogroup ωστόσο υπάρχουν πολλά γκρίζα σημεία που αφορούν στα μέτρα για να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%. Όχι μόνο μέχρι το 2018 αλλά και πολύ μετά κι αν δεν αλλάξει αυτός ο στόχος τότε τα μέτρα που θα έρθουν θα είναι πολύ σκληρά.

Αλλωστε, η παρέμβαση του ΔΝΤ, το οποίο έχει πει ότι πρέπει να μειωθούν τα πλεονάσματα αλλά πρέπει και να υπάρξουν σκληρά μέτρα, τρομάζει πολύ την Αθήνα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες για το τι μέτρα ζητούν οι δανειστές, οι πιέσεις εστιάζονται στα εξής μέτωπα:
Μείωση του αφορολόγητου ορίου. Αυτό θα σημάνει επιβαρύνσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν τα 600 – 800 ευρώ ετησίως σε φόρους για εκατομμύρια Ελληνες. Αν δε υπάρξει και πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου τότε το σοκ θα είναι τεράστιο.
Μείωση των καταβαλλόμενων συντάξεων. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Χθες ο υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ πιέζει για κάτι τέτοιο από το 2018 και μετά. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα μειωθούν σημαντικά, έως και 30% οι καταβαλλόμενες αλλά και οι μελλοντικές κύριες συντάξεις.
Μείωση των καταβαλλόμενων μισθών από το δημόσιο αλλά και απολύσεις. Θα πρόκειται για ένα μέτρο που θα αλλάξει τα δεδομένα στο δημόσιο τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και ο λεγόμενος δημοσιονομικός κόφτης. Αυτός θα μπορούσε να εφαρμοστεί από το 2018 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5%. Αυτό σημαίνει όλα τα παραπάνω μέτρα.

imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου